Het LSR

Sterk in medezeggenschap

Minister breekt lans voor CVP’s Wzd

Minister Helder breekt op LinkedIn een lans voor de cliëntenvertrouwenspersonen Wet zorg en dwang. Hiermee laat ze zien dat de CVP’s Wzd een belangrijke rol hebben voor cliënten die met onvrijwillige zorg te maken krijgen.

Maandag 20 maart plaatste minister Helder een bericht over onvrijwillige zorg. Ze gaf daarbij voorbeelden van situaties waarin cliënten in de zorg met dwang te maken kunnen krijgen, “(…) bijvoorbeeld omdat je dementie, niet aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking hebt”, schrijft ze.

‘Hier kan je CVP’s Wzd voor inzetten’

Ze deelt haar LinkedIn-volgers mee dat dat ze een gesprek over dwang in de zorg toejuicht, iets waar het LSR zich ook al enige tijd hard voor maakt.

Minister Helder legt ook uit dat de CVP’s Wzd hiervoor in te zetten zijn: “Een cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang helpt cliënten en hun vertegenwoordigers om dit soort wensen kenbaar te maken. Zijn of haar advies of bijstand is onafhankelijk en altijd gratis.”

Samenwerking met drie andere partijen

Het LSR biedt deze CVP’s Wzd aan, net als samenwerkpartners Quasir, Zorgstem en Zorgbelang. Met zijn vieren maakten we strips, om (primair) cliënten en hun naasten te informeren, op een manier die aansluit bij hun belevingswereld.

De karakters uit de twee strips – één voor mensen met een verstandelijke beperking en één voor mensen met dementie of NAH – zijn ook de hoofdpersonen van de website, die we gezamenlijk in het leven hebben geroepen. Minister Helder gebruikt die strips ook, als illustratie bij haar bericht.

We zijn blij dat minister Helder aandacht besteed aan de Wet zorg en dwang en de diensten die wij hiervoor aanbieden. Samen helpen wij cliënten ondersteunen bij het aankaarten van de wensen en bezwaren die zij in de zorg tegenkomen.

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief