Het LSR

Sterk in medezeggenschap

  • Contrast
  • Layout
  • Tekstgrootte

Het LSR ontwikkelt regelmatig workshops met kennispartners, vaak als onderdeel van projecten in de zorg. Deze workshops hebben een vast format en kunt u kant-en-klaar, inclusief deskundige trainers, bij ons en onze kennispartners afnemen. Incompany of op het LSR-kantoor in Utrecht.

Direct naar

Workshop Technologie in de gehandicaptenzorg

Beeldbellen, zorgrobots en apps op je telefoon. Ook in de zorg wordt steeds meer nieuwe technologie gebruikt. Hoe kan de cliëntenraad of verwantenraad hier goed over meepraten in het belang van cliënten? Welke goede voorbeelden zijn er al? In deze workshop komt dat aan bod. Je leert ook wat de rechten van de cliëntenraad zijn bij nieuwe technologie.

Tijdens de workshop gaan we onder andere in op de volgende vragen:

 • Wat is technologie in de zorg?
 • Welke rechten heeft de cliëntenraad bij nieuwe technologie?
 • Hoe kan de raad voor cliënten opkomen als er nieuwe technologie komt?

Bekijk voor een voorproefje van de workshop de Handreiking cliëntenraden: meepraten en meebeslissen over technologie.

Mogelijkheden & kosten

Er is een workshop-versie voor cliënten en een versie gericht op verwanten/vertegenwoordigers in de cliëntenraad. We bieden de workshop live aan op het kantoor van het LSR of incompany, maar volledig online via Teams of Zoom is ook mogelijk. In coronatijd hebben we hier goede ervaringen mee opgedaan. Neem voor meer informatie contact op met de LSR-helpdesk.

De workshops en handreiking Technologie in de gehandicaptenzorg zijn tot stand gekomen binnen de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg. Dit is een programma van Volwaardig Leven, in opdracht van het Ministerie van VWS en uitgevoerd door Vilans en Academy Het Dorp.

Workshop gezondheidsvaardigheden en medezeggenschap eerstelijnszorg

Bijna dertig procent van de volwassenen in Nederland heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Hoe toegankelijk zijn eerstelijnsorganisaties voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? De cliëntenraad kan een aanjagende rol spelen om samen met de zorgaanbieder in de eerstelijnszorg de toegankelijkheid voor deze grote groep mensen te verbeteren. Zodat ook voor hen de zorg verbetert.

De workshop Gezondheidsvaardigheden en medezeggenschap is speciaal ontwikkeld voor cliëntenraden in de eerstelijnszorg. Tijdens de workshop:

 • Delen we kennis over gezondheidsvaardigheden, zoals cijfers en gevolgen. Ook komen diverse praktijkvoorbeelden en praktische instrumenten aan bod.
 • Bespreekt u wat de motivatie en doelen zijn van de cliëntenraadsleden om met dit thema aan de slag te gaan.
 • Gaan we in op het opzetten van achterbancontact met diverse doelgroepen: hoe zorg je dat je hierbij ook mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bereikt en betrekt?
 • Delen we kennis over medezeggenschap en bespreekt u welke rol u als cliëntenraad wilt innemen om samen met de organisatie met dit thema aan de slag te gaan.

Aan deze workshop nemen ook collega-cliëntenraadsleden deel van andere eerstelijns organisaties. Naast theorie en voorbeelden van andere cliëntenraden is er veel aandacht voor uitwisseling en discussie. De trainers begeleiden de deelnemers in het formuleren van doelen en vervolgstappen.

Mogelijkheden & kosten

Het LSR organiseert deze workshop regelmatig samen met Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, op basis van open inschrijving, zie onze agenda. De workshop is gratis voor leden van het LSR. Niet-leden betalen een bijdrage van 95,00 euro per persoon.

Wil je deze workshop incompany afnemen met je eigen cliëntenraad? Dat kan ook, neem daarvoor contact op met de helpdesk van het LSR. We helpen u graag verder!


De workshop gezondheidsvaardigheden en medezeggenschap eerstelijnszorg is ontwikkeld in het kader van het
ZonMw-project ‘Medezeggenschap en Toegankelijke eerstelijnszorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden’.

Delen op social media

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief