Het LSR

Sterk in medezeggenschap

Hét adviespunt, kennispunt en knooppunt medezeggenschap voor cliëntenraden

Ontdek de kracht van medezeggenschap in de zorg met het LSR. Als koepelorganisatie van cliëntenraden, met jarenlange ervaring, zijn wij dé partner om u te ondersteunen en uw belangen te behartigen. Als lid heeft u een streepje voor: u heeft toegang tot een schat aan advies, kennis en expertise. Zo haalt u het beste uit medezeggenschap.

Als adviespunt, kennispunt en knooppunt ondersteunen wij u, met deskundige adviseurs en belangenbehartigers bij al uw vragen en uitdagingen. Omdat het LSR ook klachtopvang en kwaliteitsonderzoek biedt, profiteert u als lid van een breed pallet aan kennis van zeggenschap en medezeggenschap in de zorg.

Cliëntenraden (of cliëntenraden in oprichting) kunnen lid worden van het LSR en betalen hiervoor jaarlijks een contributie. Het LSR gebruikt deze om u als cliëntenraad te ondersteunen, uw belangen te behartigen en de medezeggenschap in Nederland verder te ontwikkelen.

Zorginstellingen financieren de contributie voor het aansluiten bij een koepelorganisatie. Vanzelfsprekend, want ook zij hebben belang bij een goed werkende vertegenwoordiging van cliënten. Belangrijk, omdat de cliëntenraad, en u als vrijwillig cliëntenraadslid, in een professionele omgeving werkt.

Ondersteuning en belangenbehartiging

Lid van het LSR? Dan ondersteunen wij u in uw rol als cliëntenraad. Met onze jarenlange kennis en expertise op het gebied van medezeggenschap in de zorg, het werk van de cliëntenraad en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018), kunt u rekenen op professionele ondersteuning.

Binnen de organisatie behartigt u als cliëntenraad de belangen van cliënten. Het LSR behartigt de belangen van cliëntenraden en daarmee ook die van cliënten in Nederland op landelijk niveau. Wij hebben  jarenlange politieke ervaring en expertise op het gebied van lobby en hebben netwerk en contacten met tal van cliëntenorganisaties, (koepels van) zorginstellingen, overheidsinstellingen, zorgverzekeraars, beleidsmakers en politici.

Wij brengen de stem van mensen die gebruik maken van zorg en welzijn onder de aandacht van de overheid, politiek, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Uw stem dus.

Professionele ondersteuning met informatie, advies, kennis en expertise

Lid worden van een koepelorganisatie moet u als cliëntenraad (of cliëntenraad in oprichting) wat brengen. Bekijk de voordelen en versterk samen met ons uw medezeggenschap.

Adviespunt

Ondersteuning bij al uw vragen

 • Iedere werkdag open voor vragen via adviespunt@hetlsr.nl of afspraak via (beeld)bellen.
 • Telefonisch spreekuur via adviestelefoon 030-299 00 04 op dinsdagen en donderdagen tussen 10 – 16u.
 • Deskundige ondersteuning door professionele adviseurs en trainers.
 • Korting op diensten zoals adviestrajecten, cursussen en trainingen op maat.
 • Inhuurmogelijkheid van onafhankelijke ondersteuners, coaches en ambtelijk secretarissen.
 • Bemiddeling bij meningsverschillen over de uitvoering van de Wmcz 2018 via de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden.

Kennispunt

Delen van kennis en informatie

 • Informatiemateriaal over het werk van de cliëntenraad
 • Toegang tot de Kennisbank Medezeggenschap vol informatie en voorbeeldmaterialen.
 • Toegang tot exclusieve bijeenkomsten over boeiende thema’s.
 • Kwartaalblad over medezeggenschap.
 • Wekelijkse nieuwsbrief met actualiteiten uit de zorg.
 • Korting op prijzen van producten en diensten.

Knooppunt

Stimuleren van verbinding en ontmoeting

 • Toegang tot netwerkbijeenkomsten.
 • Toegang tot ons netwerk van deskundigen.
 • Belangenbehartiging cliënten(raden) op landelijk niveau, bij overheid, politiek, zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Samen met andere cliëntenorganisaties en brancheorganisaties heeft het LSR de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden ingesteld. De LCvV is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders over de uitvoering van de Wmcz 2018. Wanneer uw zorgaanbieder is aangesloten bij één van de brancheorganisatie betaalt hij een klein bedrag. Voor u als cliëntenraad en lid van het LSR, is deze bemiddeling dan gratis. Meer informatie over kosten bemiddeling

Lid worden van het LSR?

Welkom!

De contributie is verschillend per sector en soort raad. Lidmaatschap loopt per kalenderjaar, wordt ieder jaar automatisch verlengd en is opzegbaar voor 1 november. Wordt uw raad lid lopende het jaar, dan worden alleen de resterende maanden contributie gerekend.

Neem voor meer informatie contact op met ons via Adviespunt (030-299 00 04 of adviespunt@hetlsr.nl) of met ons secretariaat (030 -293 76 64 of info@hetlsr.nl).

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden bij het LSR.

Aanmelden

Delen op social media

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief