Het LSR

Sterk in medezeggenschap

Kleine poppetjes zijn aan het werk om geldstukken op te stapelen op verschillende stapeltjes.

Veel zorginstellingen in de gehandicaptenzorg hebben zorgen over geldzaken. De kosten van personeel, energie, verwarming, eten en drinken zijn hoger. Ook zijn er meer mensen die verschillende soorten zorg nodig hebben wat duurder is. Een op de vijf zorginstellingen in de gehandicaptenzorg verwacht in 2023 meer geld uit te geven dan er binnenkomt.

Voor cliëntenraden is het heel belangrijk om mee te denken en te praten over de financiële situatie van de zorginstelling. Over welke beslissingen de zorginstelling over zijn geld neemt. En wat cliënten hiervan merken.

Peiling geldzaken

Om meer zicht te krijgen op dit onderwerp heeft het LSR een peiling uitgezet onder centrale en regionale cliëntenraden in de gehandicaptenzorg. Worden zij betrokken bij financiële ontwikkelingen? Hebben zij zorgen over de kwaliteit van de zorg? En hebben zij voldoende kennis over financiën om goed mee te praten? De uitkomsten van de peiling zijn bekend en gedeeld met de betrokken cliëntenraden. Ook u kunt de uitkomsten hier lezen.

Bezuiniging op personeel

Veel cliëntenraden maken zich zorgen door geldproblemen van de zorgaanbieder. Want wat betekent dat voor de zorg en ondersteuning aan cliënten? Cliëntenraden denken dat het komt omdat personeel heel duur is geworden. Dit komt weer omdat er te weinig personeel is. Daarom moet
de zorgaanbieder mensen van buiten inhuren. Maar er wordt ook bezuinigd op personeel. Dit heeft volgens de cliëntenraden gevolgen voor de cliënten en de kwaliteit van de zorg. De cliëntenraden zien het volgende gebeuren: grotere groepen, minder persoonlijke aandacht, meer vreemde
gezichten, minder motivatie bij begeleiders, bezuinigingen op dagbesteding, locaties die sluiten,
familie die mee moet helpen.

Het volledige verslag van de peiling kunt u hier teruglezen.
Een samenvatting leest u hier in het artikel ‘Zorgen bij cliëntenraden over de geldzaken’ uit ons magazine SamenSpraak.

Kennis over financiën

Speciaal voor cliëntenraden (verwantenraden) in de langdurige zorg biedt het LSR dit najaar de Training financiën: van kaderbrief naar begroting. Deze vindt plaats op 10 november 2023. De training vormt de perfecte voorbereiding op de begroting van 2024 en is interessant voor zowel mensen met als zonder financiële kennis.

Voor raadsleden uit de curatieve zorg is een soortgelijke training te volgen op 27 oktober 2023.

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief