Het LSR

Sterk in medezeggenschap

    • Contrast
    • Layout
    • Tekstgrootte

Netwerkgroep cliëntennetwerken

Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben vaak te maken met eenzaamheid en sociaal isolement. Er zijn allerlei ideeën om dat aan te pakken. Een daarvan is: versterk het netwerk rond de cliënt.

Project

Het LSR heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een project gericht op het stimuleren van cliëntennetwerken binnen woonvormen. Op basis van de ervaringen opgedaan in twee pilots bij Dichterbij (Oss) en Syndion (Dordrecht), heeft het LSR vervolgens een methodiek voor sociale netwerkvorming ontwikkeld.

Artikel Samenspraak over project cliëntennetwerkenReadSpeaker Lees voor

Cliëntennetwerken

Netwerken in de gehandicaptenzorg zijn er in allerlei soorten en maten. Vrijwilligers helpen om de relatie van de cliënt met de samenleving te versterken. Vaak met inschakeling van familie en vrienden van de cliënt.

Maar het kan soms ook anders. Cliënten kunnen iets voor andere cliënten betekenen. Er zijn cliënten die gemakkelijk sociale contacten maken. Cliënten die met gemak deelnemen aan sociale activiteiten, die gaan sporten of uitgaan. Zij zouden een rol kunnen spelen in het doorbreken van eenzaamheid en sociaal isolement. Door cliënten te helpen die niet zo makkelijk contacten leggen.

Cliëntennetwerken. Cliënten verbinden zich met andere cliënten, zetten zich voor elkaar in, ondernemen samen activiteiten, nemen deel aan activiteiten buiten de instelling. De een zet daarbij zijn talenten in voor de ander. De een neemt de ander mee. Dat vergt soms een speciale begeleiding. In andere gevallen past het prima in bestaande programma’s die er voor cliënten zijn.

Website

Als resultaat van het project is de website www.cliëntennetwerken.nl opgezet. Deze website geeft u informatie over het project waarin de afgelopen jaren het idee van de cliëntennetwerken in praktijk is gebracht.

——————————–

Omschrijving project

Een aantal cliënten in woonvoorzieningen heeft een beperkt sociaal netwerk. Eenzaamheid kan het gevolg zijn. Uitbouwen van het sociale netwerk draagt bij aan een oplossing: meer regie over het eigen leven, een grotere mate van maatschappelijke participatie, een doorbreken van het sociaal isolement. Ervaringsdeskundige cliënten, begeleid door coaches, gaan aan de slag met cliënten die behoefte hebben hun netwerk te vergroten. Op basis van de ervaringen opgedaan in twee pilots bij Dichterbij (Oss) en Syndion (Dordrecht), ontwikkelt het LSR vervolgens een methodiek voor sociale netwerkvorming.

Doel project

Cliënten stimuleren maatschappelijk actief te worden en hun sociaal isolement te doorbreken, met behulp van ervaringsdeskundige cliënten.

Doelgroep

Cliënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in woonvoorzieningen

Resultaat

Een methodiek Sociale Netwerkvorming met behulp van de inzet van ervaringsdeskundige cliënten.

Looptijd

2011-2014

Delen op social media

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief