Oproep aan Tweede Kamer: stem voor verbetering inzagerecht medisch dossier

Verbeter het inzagerecht in het medisch dossier van overleden patiënten of cliënten. Dat is de oproep die zeven branche- en cliëntenorganisaties uit de zorg aan de Tweede Kamer doen. Zij roepen de politiek op komende week te stemmen vóór een amendement om dit mogelijk te maken.

De Tweede Kamer stemde vandaag voor een wetsvoorstel dat het inzagerecht in het medisch dossier van overleden patiënten of cliënten regelt. Een amendement van de SGP ter verbetering van het wetsvoorstel heeft helaas onvoldoende steun gekregen. Bij het debat over de wet bleek dat minister Bruins (VWS) niet inging op de oproep om de mogelijkheid te behouden dat hulpverleners inzage in het dossier geven als aangenomen kan worden dat de overledene het daarmee eens geweest zou zijn. Het wetsvoorstel beperkt daarmee rechten van nabestaanden en maakt uitvoering door hulpverleners ingewikkeld. Het amendement zou het wetsvoorstel hebben verbeterd, betogen ActiZ, NVZ, VGN, NFU, LOC, LSR en KansPlus.

Verbetering patiënt, cliënt, nabestaande en hulpverlener

Het amendement zou het patiënten, cliënten, nabestaanden en hulpverleners makkelijker maken. Het bepaalt dat de nabestaande die tijdens het leven bevoegd was om het dossier in te zien, dit recht behoudt na het overlijden (tenzij een patiënt of cliënt heeft aangegeven dit niet te willen). Als een nabestaande inzage vraagt hoeven hulpverleners, alleen te kijken of de nabestaande de overleden patiënt of cliënt had kunnen vertegenwoordigen. In dat geval verleent hij inzage (tenzij de overledene heeft aangegeven dat dit niet mag). Het amendement zou daarmee volgens de branche- en cliëntenorganisaties een belangrijke aanvulling zijn geweest op het wetsvoorstel om de uitvoering te verbeteren en makkelijker te maken.

Brief oproep stemming voor verbetering inzagerecht medisch dossierReadSpeaker Lees voor

Delen op social media

Over de auteur