Model-medezeggenschapsregeling eerste lijn gereed

Op 1 juli werd de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) van kracht. De Wmcz 2018 bepaalt dat zorgaanbieders in overleg met hun cliëntenraden een medezeggenschapsregeling opstellen. Om u op weg te helpen, ontwikkelde het LSR samen met de brancheorganisaties van zorgaanbieders verschillende model-medezeggenschapsregelingen. De laatste, voor de eerstelijnszorg, is nu ook gereed voor gebruik.

Wmcz 2018: nieuw in de eerstelijnszorg

De reikwijdte van de Wmcz 2018 is verbreed naar de private zorg en eerstelijnszorg. Dit betekent dat huisartsenpraktijken en eerstelijnsorganisaties waar meer dan 25 zorgverleners werkzaam zijn, nu ook dienen te beschikken over een cliëntenraad. Bij het grootste deel van de huisartsenpraktijken zijn minder dan 25 zorgverleners werkzaam, deze krijgen hier dan ook niet mee te maken. Wel zullen de meeste gezondheidscentra, zorggroepen en huisartsenposten een cliëntenraad moeten instellen en hun medezeggenschap vast moeten leggen in een medezeggenschapsregeling.

Lees meer over het oprichten van cliëntenraden op onze pagina Wmcz in de eerstelijnszorg. Hier vindt u o.a. een stappenplan en ervaringen van andere eerstelijnsorganisaties en -cliëntenraden.

Alle sectoren: u kunt aan de slag

Nu alle model-medezeggenschapsregelingen klaar zijn voor gebruik, kunt u deze als bestuurder en cliëntenraad als leidraad gebruiken voor het opstellen van uw eigen medezeggenschapsregeling op maat. De Wmcz 2018 geeft zorgorganisaties tot 31 december 2020 de tijd om met de cliëntenraad afspraken te maken over de invulling van de medezeggenschap en dit vast te leggen in een medezeggenschapsregeling.

Vanwege de coronacrisis handhaaft de inspectie momenteel niet, maar uw praktijk of organisatie dient wel aan te kunnen tonen dat deze de nodige voorbereidingen treft.

Bekijk hier alle model-medezeggenschapsregelingen en voorbeeldmaterialen

Aanvullende links en informatie

Meer informatie over de Wmcz 2018 en de medezeggenschapsregeling is te vinden via:

Heeft u vragen over de nieuwe wet of de medezeggenschapsregeling? Onze helpdesk staat u graag te woord. Bel 030-299 00 94 of mail naar helpdesk@hetlsr.nl.

Delen op social media

Over de auteur