Het LSR

Sterk in medezeggenschap

    • Contrast
    • Layout
    • Tekstgrootte
Hoest, nies of ziek? Denk ook aan anderen

De paniek om corona is bijna helemaal weg uit Nederland. In maart 2022 werden hier de laatste coronamaatregelen geschrapt. Maar dat betekent niet dat corona zelf helemaal weg is. Voor sommige mensen kan corona nog spannend zijn, net als andere virussen. Daarom overleggen cliëntenorganisaties als het LSR met de overheid. Die gebruiken alle signalen en andere kennis voor adviezen om kwetsbare mensen te helpen beschermen. Hier lees je de nieuwste adviezen.

Alleen nog tips om anderen te beschermen

Er worden nu niet veel mensen meer ernstig ziek van corona. Dat komt doordat veel mensen corona hebben gehad. Of een prik tegen corona. Ook is het soort coronavirus minder ziekmakend dan eerdere soorten.

De overheid heeft daarom geen regels meer rondom corona. Wel geven ze nog adviezen over luchtwegvirussen in het algemeen. Dat zijn virussen waardoor je bijvoorbeeld gaat hoesten, niezen of keelpijn krijgt.

Blijf weg bij kwetsbare mensen

Heb je klachten die lijken op een besmetting met een luchtwegvirus? Zo help je ervoor zorgen dat anderen niet ziek worden:

  • Blijf thuis als je je ziek voelt.
  • Bespreek met je werk of je thuis kan werken.
  • Als je klachten hebt, kom dan niet dichtbij mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtwegvirus. Moet je toch dichtbij iemand komen die makkelijk erg ziek kan worden? Doe dan een mondkapje op.

Naast de tips bij klachten, zijn de volgende tips ook altijd goed om op te volgen.

  • Hoest of nies in je elleboog.
  • Was vaak en goed je handen met water en zeep.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in huis; zet regelmatig een raam open.

Vragen staat vrij

Maak je je zorgen dat je besmet wordt met een luchtwegvirus? Dan kan je misschien nog een prik tegen corona halen. Je kreeg eerst twee basisprikken. En daarna de herhaalprik. Heb je die niet allemaal? Dan kan je die nog krijgen bij de GGD.

Ook kan je op sommige momenten vragen of mensen een mondkapje op willen doen. Ook al hoeft dat eigenlijk niet meer. Bijvoorbeeld aan de chauffeur van het speciaal vervoer, die jou ergens heen brengt. Of aan de fysiotherapeut of arts die jou behandelt.

LSR komt voor je op

Samen met andere cliëntenorganisaties overlegde het LSR in coronatijd wekelijks met het ministerie van VWS. Nu eens in de zes weken. We bespraken onder andere wat corona met mensen met een beperking of chronische aandoening deed. Hierdoor probeerden we goed op te komen voor hun belangen.

Nu spreken we vooral over wat er moet gebeuren als er ooit weer een virusuitbraak komt. Het ministerie van VWS maakt plannen. Ze kijkt ook naar wat we met z’n allen hebben geleerd van de coronatijd. Wij praten mee en houden het in de gaten. Natuurlijk geven we alle belangrijke informatie door. Heb je nog vragen over corona? Kijk dan www.mijnvraagovercorona.nl.

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief