Het LSR

Sterk in medezeggenschap

Het LSR viert in 2024 zijn dertigjarig bestaan. We zijn er trots op dat cliëntenraden al drie decennia vertrouwen in ons stellen. Maar hoe is het zo gekomen? Hoe is het zo gegroeid? En wat merken cliëntenraden van deze bijzondere verjaardag? Eén ding staat vast: ook de komende jaren blijven we ons bevlogen inzetten voor de zeggenschap en medezeggenschap van cliënten en hun naasten.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw bundelen cliënten in de zorg voor lichamelijke gehandicapten hun krachten. Samen zetten zij zich in voor meer inspraak, ondersteuning en belangenbehartiging in de zorg. In samenwerking met de CG-raad (nu: Ieder(in)), leidt dat in 1994 tot de oprichting van het Landelijk Steunpunt Raden, met directeur Marjan ter Avest aan het roer.

Nu, dertig jaar later, leidt directeur/bestuurder Jasper Boele de weg bij het behartigen van de belangen van ruim 500 leden. We ondersteunen cliëntenraden, cliënten, hun naasten en zorgaanbieders met belangenbehartiging en een flink aantal diensten.

Jasper: ‘Ik ben trots op de wijze waarop we het LSR in het veld hebben neergezet. Niet alleen als cliëntenorganisatie en koepelorganisatie. Ik vind het mooi dat we tegelijkertijd diensten aanbieden op het gebied van kwaliteit van zorg en klachtopvang. Bijvoorbeeld ‘Cliënten over Kwaliteit’, een wetenschappelijk verantwoord onderzoeksinstrument, dat we als kleine organisatie met weinig middelen hebben weten te ontwikkelen. Met al deze taken en diensten hebben we het hele pakket van de stem van de cliënt.’

Gelijk op met de wetgeving

Het LSR komt niet uit de lucht vallen. De ontwikkeling van het LSR gaat gelijk op met de ontwikkeling van cliëntenrechten in de zorg. Cliënten en patiënten krijgen in 1996 wettelijk geregelde medezeggenschap, door de komst van de Wmcz. Voor advies, is het LSR beschikbaar. In 2020 wordt deze wet vervangen door de Wmcz 2018, met dank aan stevige lobby-inzet van het LSR.

Met verdere wetswijzigingen en nieuwe wetten – zoals de Wkkgz in 2016 en de Wzd in 2020 –  groeit de behoefte aan een groter dienstenaanbod. Zoals de dienst vertrouwenspersoon zorg, en cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang. Inmiddels kunnen cliëntenraden en zorgaanbieders van ruim tien van zulke diensten gebruik maken, waarvan ondersteuner inspraak de nieuwste is.

Altijd in verbinding

Het LSR neemt in 2024 afscheid van Jasper Boele. Behalve een aderlating, zakelijk en persoonlijk, is Jaspers vertrek ook een aanleiding voor het vieren van onze successen. Dat doen we niet alleen. Op verschillende momenten zullen we dit jaar bij ons dertigjarig bestaan stilstaan. Ook met onze leden. Kijk bijvoorbeeld eens op onze jubileum-pagina.

Daarna laten we de slingers gewoon hangen. Want hier stopt het niet. Ook de komende jaren blijven we ons inzetten voor cliënten en het vertegenwoordigen van het cliëntenperspectief. Jasper: ‘We staan voor het cliëntenperspectief, maar ook altijd in verbinding met de omgeving. Naar mijn mening is het de verbinding die ertoe doet. Daarom zetten we altijd in op de dialoog.’

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief