Datum/Tijd
Date(s) - 10/12/2021
16:00 - 18:00
Categorieën
Zo’n dertig procent van de volwassenen heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Hoe toegankelijk zijn eerstelijnsorganisaties voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? De cliëntenraad kan een aanjagende rol spelen om samen met de zorgaanbieder in de eerstelijnszorg de toegankelijkheid voor deze grote groep mensen te verbeteren. Zodat ook voor hen de zorg verbetert.
Cliëntenraden eerstelijnszorg
Deze workshop Gezondheidsvaardigheden en medezeggenschap is speciaal voor cliëntenraden in de eerstelijnszorg. Naast algemene aandacht voor gezondheidsvaardigheden gaan we ook in op de rol van de cliëntenraad bij het vertegenwoordigen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Hoe kan de cliëntenraad daarnaast ervoor zorgen dat hij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bereikt en betrekt bij het achterbancontact en zo medezeggenschap inclusiever maakt?
In veel eerstelijnsorganisaties zijn cliëntenraden nieuw, sinds de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) 2018. Een belangrijk inhoudelijk onderwerp als gezondheidsvaardigheden en toegankelijke zorg, biedt de mogelijkheid om medezeggenschap op de kaart te zetten en verder vorm te geven.
Aan deze workshop nemen ook collega cliëntenraadsleden deel van andere eerstelijns organisaties. Naast theorie en voorbeelden van andere cliëntenraden is er veel aandacht voor uitwisseling en discussie. De deelnemers worden begeleid in het formuleren van doelen en vervolgstappen.
Het LSR organiseert deze workshop samen met Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen www.pharos.nl. De inzetbare trainers hebben expertise in de onderwerpen achterbancontact en medezeggenschap (LSR) en in het thema gezondheidsvaardigheden en toegankelijke zorg (Pharos).
Wil je deze workshop in company afnemen met je eigen cliëntenraad? Dat kan, neem dan contact op met de helpdesk van het LSR via helpdesk@hetlsr.nl of 030 299 00 04.
ZonMw project
Deze workshop is ontwikkeld in het kader van het ZonMw project ‘Medezeggenschap en Toegankelijke eerstelijnszorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden’. In dit project hebben Medrie, HAP Rijnmond en GAZO deelgenomen als proeftuinen. Tijdens deze workshop komen voorbeelden en geleerde lessen uit deze proeftuinen aan bod.
Meer informatie over het project
Onderdelen
De workshop richt zich op:
- Kennis over gezondheidsvaardigheden, zoals cijfers en gevolgen. Voorbeelden uit de proeftuinen. Bespreken wat de motivatie en doelen zijn van de diverse cliëntenraadsleden om met dit thema aan de slag te gaan.
- Achterbancontact met diverse doelgroepen: hoe zorg je dat je hierbij ook mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bereikt en betrekt?
- Kennis over medezeggenschap. Bespreken welke rol de cliëntenraad wil innemen om met dit thema aan de slag te gaan.
- Voorbeelden van praktische instrumenten om samen met de organisatie aan de slag te gaan
Na afloop
Deze workshop is een goede eerste kennismaking met het onderwerp gezondheidsvaardigheden. Na deelname aan deze workshop heb je voldoende achtergrondkennis over gezondheidsvaardigheden om aan de slag te gaan. Je hebt besproken wat je motivatie en doelen zijn en wat de eerste stap gaat zijn om samen met de eerstelijnsorganisatie hieraan te gaan werken. Zowel in het nemen van een rol in het toegankelijker maken van de organisatie, als in het inclusiever maken van je eigen achterbancontact.
Opzet van de workshop:
- Deze workshop heeft het karakter van een netwerkbijeenkomst en is gratis voor leden van het LSR. Niet-leden betalen een bijdrage van 95,00 euro per persoon. Kies je voor de workshop in company met je eigen cliëntenraad? Dan is er vooraf een telefonisch intakegesprek waarin we de wensen bespreken voor de inhoud van de workshop. Hierdoor sluit de workshop aan bij de achtergrondkennis over gezondheidsvaardigheden en fase waarin de cliëntenraad zich bevindt. En delen we na afloop resultaten uit de workshop door middel van een telefonisch nagesprek (bijvoorbeeld met de voorzitter van de cliëntenraad).
Bedoeld voor
Deze workshop is gemaakt voor centrale cliëntenraden in de curatieve- en eerstelijnszorg.
Datum en tijd.
Vrijdag 10 december 2021 van 16.00 uur tot 18.00 uur.
Kosten
Gratis voor leden van het LSR; € 95,– p.p. voor niet-leden
Locatie
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt de workshop online aangeboden.
Aantal deelnemers
Aan deze workshop kunnen maximaal 12 deelnemers meedoen.
Aanmelden
U kunt zich voor de workshop aanmelden via onderstaand formulier. U ontvangt 1 werkdag voor de workshop een link in uw mailbox met diverse informatie. Met deze link kunt u meedoen aan de workshop.
Heeft u vragen? Mail of bel dan naar het LSR via info@hetlsr.nl of 030-293 76 64.