Het LSR

Sterk in medezeggenschap

  • Contrast
  • Layout
  • Tekstgrootte
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 23/03/2022 - 16/11/2022
09:00 - 12:30

Locatie
Seats2meet

Categorieën


Methodieken: Gestructureerd informatie verwerken – Specifieke training voor de AS cliëntenraad BASIS (niveau 1). 

Deze training is onderdeel van de opleiding tot ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS maar kan ook los gevolgd worden. De gehele opleiding is VASMO gecertificeerd. Hiervoor dienen alle modules binnen een aaneengesloten termijn van 24 maanden te worden behaald en afgesloten.

De onderwerpen die het medezeggenschapsorgaan (MZO) behandelt kunnen breed en complex zijn. Als ambtelijk secretaris niveau 1 (assistent) ben je een ondersteuner en houd je je in mindere mate bezig met de inhoud van deze onderwerpen, toch heeft het grote meerwaarde om er wel enige kennis van te nemen. Wanneer je een vergadering notuleert, gaat het je nu eenmaal makkelijker af als je op hoofdlijnen weet waar het gesprek over gaat. Ook helpt het als je de opbouw van de betreffende adviesaanvraag of het instemmingsverzoek kent. Wanneer je afspraken voor het MZO moet maken is het fijn dat je het MZO kunt attenderen op contactpersonen om bij een bepaald thema te horen. Bovendien maakt het je werk interessanter als je op hoofdlijnen de inhoud van door het MZO te behandelen stukken kent en weet waar het MZO het over heeft.

Dit vraagt van de ambtelijk secretaris niveau 1 (assistent) de vaardigheid om gestructureerd informatie te kunnen lezen en teksten te kunnen scannen.

Algemeen

In de training ‘Gestructureerd informatie verwerken’ krijg je een aantal handvatten aangereikt hoe je de structuren en opbouw van complexe teksten kunt herkennen en kennis kunt nemen van de inhoud op hoofdlijnen. Daarnaast bespreken we de opbouw van voorgenomen besluiten: adviesaanvragen en instemmingsverzoeken. Je maakt gebruik van een aantal methodieken om stukken te kunnen ‘scannen’ en hanteert de PIN-analyse om te beoordelen hoe gestructureerd je zelf vormgeeft aan informatieverwerking/het lezen van stukken. Na het volgen van deze training:

 • Heb je inzicht in hoe gestructureerd je zelf met informatie omgaat en heb je hiervoor een aantal aandachtspunten voor jezelf geformuleerd.
 • Kun je op basis van een aantal principes keuzes maken in wat je wel en vooral niet leest.
 • Heb je een aantal handvatten hoe je geconcentreerder en gestructureerd informatie kunt verwerken.
 • Heb je inzicht in hoe een adviesaanvraag en instemmingsverzoek zijn opgebouwd.

Meer informatie over deze training.

Toelatingscriteria

Geen.

Kosten

Methodieken: Gestructureerd informatie verwerken (1 dagdeel) € 245,–
De opleidingen zijn opgenomen in het CRKBO-register en vrijgesteld van BTW.

Korting

Ben je ambtelijk secretaris van een cliëntenraad, lid van het LSR en geef je je op voor de hele opleiding BASIS en/of VERDIEPING (alle trainingen, praktijkopdracht en coachgesprekken), dan ontvang je 15% korting over het totaalbedrag van de kosten (kortingscode: LSR).

Datum & locatie

Deze training wordt gegeven op: Woensdag 23 maart, 6 juli en 16 november 2022 van 9.00 – 12.30 uur.

Onze trainingen vinden plaats bij Seats2Meet Amersfoort CS, Stationsplein 49. Uiteraard hanteert deze locatie de geldende coronamaatregelen.

Certificaat

 • De training wordt afgesloten met een toets. Deelnemers dienen hiervoor een voldoende te behalen.
 • Deze training is onderdeel van de opleiding tot ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS. De gehele opleiding is VASMO gecertificeerd. Hiervoor dienen alle trainingen van Cliëntenraad BASIS binnen een aaneengesloten termijn van 24 maanden te worden behaald en afgesloten.
 • De training is ook los te volgen.

Aanmelden of advies:

Om je zelf aan te melden, klik hier. Je denkt er over een training of opleiding voor ambtelijk secretaris te volgen. Wij/AS-opleidingen vinden het belangrijk dat je de juiste training of opleiding kiest die past bij jouw behoefte, kennisniveau en ervaring. Daar helpen wij je graag bij. Of wellicht heb je nog vragen over een training of opleiding. Ook die vragen beantwoordt AS-opleidingen graag. Persoonlijk opleidingsadvies.

Samenwerking LSR met AS-opleidingen

LSR werkt samen met AS-opleidingen t.a.v. het aanbod van opleidingen voor ambtelijk secretarissen. Vanuit een gezamenlijke visie over de kwaliteit van ondersteuning van cliëntenraden zijn LSR en AS-opleidingen een partnerschap aangegaan om deze opleidingen gezamenlijk aan te bieden.

Cliëntenraden kunnen twee leergangen voor de cliëntenraden volgen; BASIS en VERDIEPING. Beide opleidingen kenmerken zich door een sterke vertaling van theorie naar praktijk, inhoudelijke actualiteit en een persoonlijke aanpak. Daarnaast is er de mogelijkheid om verschillende aanvullende trainingen te volgen.

De BASIS opleiding is voor de startende ambtelijk secretaris. De nadruk ligt op de rol, positie en taken van de cliëntenraad en de ambtelijk secretaris. Natuurlijk is er ruime aandacht voor de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018.

Met de opleiding VERDIEPING ontwikkelt de ambtelijk secretaris zijn cliëntenraadskennis op beleidsniveau. Er wordt ruime aandacht besteed aan actuele onderwerpen en ontwikkeling van (persoonlijke) adviesvaardigheden.

Meer informatie over de samenwerking tussen LSR en AS-opleidingen

Over AS-opleidingen

AS-opleidingen is een initiatief van OR-ondersteuning, intermediair en uitzendbureau voor medezeggenschapsspecialisten. OR-ondersteuning heeft sinds de oprichting in 2004 grote deskundigheid opgebouwd op het gebied van ambtelijk secretarissen. Wij werken voor en met ambtelijk secretarissen. Voor meer informatie over AS-opleidingen

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief