Het LSR

Sterk in medezeggenschap

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 23/05/2024
18:30 - 20:30

Categorieën


Technologie en digitalisering zijn niet meer weg te denken in de zorg. Het IZA zet hier ook op in. Patiënten komen er op verschillende momenten mee in aanraking, bijvoorbeeld bij het inzien van uitslagen en afspraken in hun EPG en PGO, via het videoconsult met hun arts of het bij afstaan van hun gegevens via allerlei vragenlijsten. Vanuit patiëntperspectief bekeken biedt het veel kansen zoals meer regie, flexibeler contact met de eigen arts, betere monitoring en zorg dichterbij huis. Maar wat betekent het voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? De zorg was al niet begrijpelijk en toegankelijk genoeg voor hen; hoe is dat nu? Of biedt het ook kansen? Hoe gezondheidsvaardig is uw zorgorganisatie? En heeft u als cliëntenraad aandacht voor digitalisering en gezondheidsvaardigheden? In deze themabijeenkomst gaan we in op de vraag hoe een cliëntenraad het verschil kan maken.

Het LSR is bezig met de ontwikkeling van een handreiking ‘Samen voor toegankelijke zorg’ waarmee cliëntenraden zelf aan de slag kunnen met een vraagstuk als technologie en digitalisering, kijkend door de bril van beperkte gezondheidsvaardigheden. Verschillende cliëntenraden denken met ons mee en delen hun ervaringen. De handreiking komt tot stand dankzij de subsidie van ZonMW.

Programma

Technologische ontwikkelingen en digitalisering hebben gevolgen voor uw achterban en daarmee voor u als cliëntenraad. De kwaliteit van zorg voor de groep mensen uit uw achterban met beperkte gezondheidsvaardigheden is minder goed. Zij hebben bovendien te maken met een lagere levensverwachting en een slechtere gezondheid.
In twee delen bespreken we de volgende onderwerpen.

Beperkte gezondheidsvaardigheden en technologie
In het eerste deel van de bijeenkomst bespreken we wat u als cliëntenraad moet weten over gezondheidsvaardigheden en de impact van zorgtechnologie en digitalisering op deze groep. Dit gaat over de begrijpelijkheid van de eigen website en brieven (is het B1-niveau?), de gebruikersvriendelijkheid van apps (zijn mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden betrokken bij de ontwikkeling?) en het mee kunnen doen aan vragenlijsten (wordt hun stem gehoord?). Maar het gaat ook over de borging in de hele organisatie (het gebruik van de terugvraagmethode door zorgverleners bijvoorbeeld) en het beschermen van persoonsgegevens.
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de regioplannen gaan ook uitgebreid in op technologie en digitalisering. We besteden hier aandacht aan.

Handreiking LSR en betekenis van technologie en beperkte gezondheidsvaardigheden voor de cliëntenraad
In het tweede deel gaan we aan de hand van de handreiking die het LSR aan het ontwikkelen is, focussen op uw rol als cliëntenraad. Welke vragen kunt u stellen om een goed beeld te vormen van de gezondheidsvaardigheid van uw organisatie en de gebruikte zorgtechnologie? Waar moet u op letten om vervolgens prioriteiten te stellen en tot actie over te gaan?  Hoe kunt u prioriteiten stellen, wetende dat uw cliëntenraad veel meer onderwerpen op de agenda heeft staan. En tot welke acties kunt u overgaan?

Sprekers

Marinka Fintelman van de Alliantie Digitale Samenleving, en Juliette Verwer, adviseur patiëntbelang Digitale Zorg van de Patiëntenfederatie Nederland, geven een korte presentatie. Zij vertellen u over de huidige ontwikkelingen van de technologie in de zorg en wat dit voor het perspectief van patiënten kan betekenen. Helena Wiersma en Floor van Kraaij van het LSR laten u zien hoe u als cliëntenraad het thema zorgtechnologie in relatie tot gezondheidsvaardigheden met behulp van de nieuw handreiking kunt beetpakken.

Bedoeld voor

Deze themabijeenkomst is bedoeld voor leden van cliëntenraden uit de curatieve sector, die lid zijn van het LSR.

Handig om te weten

  • donderdag 23 mei 2024
  • van 18.30 tot 20.30 uur
  • online

Kosten

  • Gratis voor leden van het LSR

Aanmelden

Wij hanteren een minimum van 5 deelnemers en een maximum van 20 deelnemers.

Aanmelden kan door het invullen van onderstaand aanmeldingsformulier, er kunnen meerdere deelnemers tegelijk worden aangemeld (indien van toepassing). Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van aanmelding. U ontvangt, uiterlijk één week voor aanvang, een definitieve bevestiging met daarin de link en het programma.

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief