Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 03/09/2021 - 26/11/2021
Hele dag

Categorieën


Opleiding Ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS (niveau 1), mét korting voor LSR-leden.
Flyer AS-opleidingen, opleiding cliëntenraad BASIS en VERDIEPING.

Als ambtelijk secretaris cliëntenraad vervul je een spilfunctie in de cliëntenraad. Je ondersteunt de raad organisatorisch en secretarieel en levert een bijdrage aan de communicatie tussen de raad en de organisatie.
De trainingen van de opleiding ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS biedt je de kennis en vaardigheden die je helpen een goed georganiseerd ambtelijk secretaris cliëntenraad te worden.

De trainingen kunnen apart worden gevolgd en op verschillende niveaus. Het is niet noodzakelijk de trainingen in een specifieke volgorde te volgen. Je maakt je eigen keuze uit een menu van trainingen die op dat moment aansluiten op jouw specifieke wensen en/of benodigde vaardigheden.

Bijzonder aan deze vakopleidingen is dat sommige trainingen ook onderdeel uitmaken van de opleiding tot ambtelijk secretaris ondernemingsraad.

Leerdoelen Ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS

 • Kennis over de rol en positie van de cliëntenraad in de organisatie en de rol en positie van ambtelijk secretaris in de medezeggenschap en de cliëntenraad, met de verschillende niveaus van ondersteuning en de daaraan gekoppelde rollen en taken.
 • Kennis over hoe besluitvorming in organisaties wordt vormgegeven.
 • Basiskennis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen.
 • Kennis van verschillende vormen van CR-communicatie en in staat deze in te (laten) zetten.
 • Kennis over verschillende CR-processen en kennis van verschillende analysemethodieken die de cliëntenraad hierbij in kan zetten.
 • Kennis van verschillende vergadermethodieken.
 • Inzicht in de verschillende teamrollen, teamontwikkelingsfasen en kennis van een aantal methodieken die de cliëntenraad hierbij in kan zetten.

Opbouw van de opleiding

De opleiding BASIS bestaat uit 7 trainingen:

De gehele opleiding is VASMO gecertificeerd. Hiervoor dienen alle trainingen van Cliëntenraad basis binnen een aaneengesloten termijn van 24 maanden te worden behaald en afgesloten. De trainingen zijn ook los te volgen.

Meer informatie over de opleiding ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS.

Vooropleiding, ervaring en opleidingsniveau

 • Vooropleiding: minimaal MBO werk- en denkniveau
 • Ervaring: kennis en ervaring secretariële/organisatorische werkzaamheden
 • Opleidingsniveau opleiding Ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS: MBO+

Kosten

 • Basis rol en positie ambtelijk secretaris cliëntenraad – 3 sept/ 26 nov 2021 – € 490,-
 • Basis wet en regelgeving: Wmcz 2018 – 20 sept 2021 – € 245,-
 • Methodieken: Gestructureerd informatie verwerken – 2 nov 2021 – € 245,-
 • Methodieken: Rol ambtelijk secretaris bij efficiënt en effectief vergaderen van een medezeggenschapsorgaan – 4 nov 2021 – € 245,-
 • Methodieken: Teams en rollen – 15 nov 2021 – € 245,-
 • Praktijk voor AS niveau 1 – in gezamenlijk overleg – € 165,-
 • Coaching voor AS niveau 1 – in gezamenlijk overleg – € 215,-
 • Als naslagwerk (niet verplicht): De cliëntenraad in 101 vragen en antwoorden € 19,95

De opleidingen zijn opgenomen in het CRKBO-register en vrijgesteld van BTW.

Korting

Ben je ambtelijk secretaris van een cliëntenraad, lid van het LSR en geef je je voor 1 september 2021 op voor de hele opleiding BASIS en/of VERDIEPING (alle trainingen, praktijkopdracht en coachgesprekken), dan ontvang je 15% korting over het totaalbedrag van de kosten (kortingscode: LSR).

Locatie

Online maar zodra het weer mogelijk is, zullen de trainingen plaatsvinden bij de trainingslocatie Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht, de trainingslocatie hanteert een uiterst zorgvuldig coronaprotocol.

Aanmelden of advies:

Om je zelf aan te melden, klik hier. Je denkt er over een training of opleiding voor ambtelijk secretaris te volgen. Wij/AS-opleidingen vinden het belangrijk dat je de juiste training of opleiding kiest die past bij jouw behoefte, kennisniveau en ervaring. Daar helpen wij je graag bij. Of wellicht heb je nog vragen over een training of opleiding. Ook die vragen beantwoordt AS-opleidingen graag. Persoonlijk opleidingsadvies.

Samenwerking LSR met AS-opleidingen

LSR werkt samen met AS-opleidingen t.a.v. het aanbod van opleidingen voor ambtelijk secretarissen. Vanuit een gezamenlijke visie over de kwaliteit van ondersteuning van cliëntenraden zijn LSR en AS-opleidingen een partnerschap aangegaan om deze opleidingen gezamenlijk aan te bieden.

Cliëntenraden kunnen twee leergangen voor de cliëntenraden volgen; BASIS en VERDIEPING. Beide opleidingen kenmerken zich door een sterke vertaling van theorie naar praktijk, inhoudelijke actualiteit en een persoonlijke aanpak. Daarnaast is er de mogelijkheid om verschillende aanvullende trainingen te volgen.

De BASIS opleiding is voor de startende ambtelijk secretaris. De nadruk ligt op de rol, positie en taken van de cliëntenraad en de ambtelijk secretaris. Natuurlijk is er ruime aandacht voor de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018.

Met de opleiding VERDIEPING ontwikkelt de ambtelijk secretaris zijn cliëntenraadskennis op beleidsniveau. Er wordt ruime aandacht besteed aan actuele onderwerpen en ontwikkeling van (persoonlijke) adviesvaardigheden.

Meer informatie over de samenwerking tussen LSR en AS-opleidingen

Over AS-opleidingen

AS-opleidingen is een initiatief van OR-ondersteuning, intermediair en uitzendbureau voor medezeggenschapsspecialisten. OR-ondersteuning heeft sinds de oprichting in 2004 grote deskundigheid opgebouwd op het gebied van ambtelijk secretarissen. Wij werken voor en met ambtelijk secretarissen. Voor meer informatie over AS-opleidingen.

Delen op social media

Over de auteur