Het LSR

Sterk in medezeggenschap

  • Contrast
  • Layout
  • Tekstgrootte
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 17/01/2022 - 13/12/2022
Hele dag

Locatie
Seats2Meet

Categorieën


Opleiding Ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS (niveau 1), mét korting voor LSR-leden.


Je wilt aan de slag als ambtelijk secretaris cliëntenraad. Dan is inzicht in de centrale rol, taak en positie van de ambtelijk secretaris cliëntenraad in de organisatie van essentieel belang. De werkzaamheden van de ambtelijk secretaris kunnen variëren van secretariële ondersteuning van de cliëntenraad tot het adviseren en coachen van de cliëntenraad. Dat vraagt een goed begrip van je eigen rol en positie. Maar ook van de rol van cliëntenraad en zijn stakeholders in de organisatie.

De trainingen van de opleiding ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS biedt je de kennis en vaardigheden die je helpen een goed georganiseerd ambtelijk secretaris cliëntenraad te worden.

De trainingen kunnen apart worden gevolgd en op verschillende niveaus. Het is niet noodzakelijk de trainingen in een specifieke volgorde te volgen. Je maakt je eigen keuze uit een menu van trainingen die op dat moment aansluiten op jouw specifieke wensen en/of benodigde vaardigheden.

Bijzonder aan deze vakopleidingen is dat sommige trainingen ook onderdeel uitmaken van de opleiding tot ambtelijk secretaris ondernemingsraad.

Tijdens deze training krijgen je inzicht in je eigen rol en positie, maar ook van de taken en positie van de cliëntenraad.

Leerdoelen

 • Kennis over de rol van de ambtelijk secretaris cliëntenraad
 • Kennis over de positie van ambtelijk secretaris cliëntenraad binnen de medezeggenschap, de organisatie, de verschillende niveaus van ondersteuning de bijbehorende taken en kun je op basis hiervan je werkzaamheden organiseren en uitvoeren
 • Kennis van de spagaat van de ambtelijk secretaris cliëntenraad.
 • Kennis van rol en positie van de medezeggenschap en cliëntenraad in een organisatie
 • Kennis over de invloedsruimte van de cliëntenraad
 • Weet je wie spelers/stakeholders van de cliëntenraad zijn in de organisatie
 • Kan je met het Eisenhouwer model (timemanagement tool) werken.

Opbouw van de opleiding

De opleiding BASIS bestaat uit 7 trainingen:

De gehele opleiding is VASMO gecertificeerd. Hiervoor dienen alle trainingen van Cliëntenraad basis binnen een aaneengesloten termijn van 24 maanden te worden behaald en afgesloten. De trainingen zijn ook los te volgen.

Meer informatie over de opleiding ambtelijk secretaris cliëntenraad BASIS.

Toelatingscriteria

 • Vooropleiding: minimaal MBO werk- en denkniveau
 • Ervaring: kennis en ervaring secretariële/organisatorische werkzaamheden

Kosten

 • Basis rol en positie ambtelijk secretaris cliëntenraad, 2 dagdelen –  € 490,-
 • Basis wet en regelgeving: Wmcz 2018, 1 dagdeel – € 245,-
 • Gestructureerd informatie verwerken, 1 dagdeel – € 245,-
 • Rol ambtelijk secretaris bij efficiënt en effectief vergaderen van een medezeggenschapsorgaan, 1 dagdeel € 245,-
 • Inleiding Teams en rollen, 1 dagdeel – € 245,-
 • Praktijk voor AS niveau 1 –  in gezamenlijk overleg, praktijkopdracht – € 165,-
 • Coaching voor AS niveau 1 – in gezamenlijk overleg, 2 skype-gesprekken – € 215,-
 • Als naslagwerk (niet verplicht): De cliëntenraad in 101 vragen en antwoorden € 19,95

De opleidingen zijn opgenomen in het CRKBO-register en vrijgesteld van BTW.

Korting

Ben je ambtelijk secretaris van een cliëntenraad, lid van het LSR en geef je je op voor de hele opleiding BASIS en/of VERDIEPING (alle trainingen, praktijkopdracht en coachgesprekken), dan ontvang je 15% korting over het totaalbedrag van de kosten (kortingscode: LSR).

Locatie

Onze trainingen vinden plaats bij Seats2Meet, Amersfoort CS Stationsplein 49. Uiteraard hanteert deze locatie de geldende coronamaatregelen.

Aanmelden of advies:

Om je zelf aan te melden, klik hier. Je denkt er over een training of opleiding voor ambtelijk secretaris te volgen. Wij/AS-opleidingen vinden het belangrijk dat je de juiste training of opleiding kiest die past bij jouw behoefte, kennisniveau en ervaring. Daar helpen wij je graag bij. Of wellicht heb je nog vragen over een training of opleiding. Ook die vragen beantwoordt AS-opleidingen graag. Persoonlijk opleidingsadvies.

Samenwerking LSR met AS-opleidingen

LSR werkt samen met AS-opleidingen t.a.v. het aanbod van opleidingen voor ambtelijk secretarissen. Vanuit een gezamenlijke visie over de kwaliteit van ondersteuning van cliëntenraden zijn LSR en AS-opleidingen een partnerschap aangegaan om deze opleidingen gezamenlijk aan te bieden.

Cliëntenraden kunnen twee leergangen voor de cliëntenraden volgen; BASIS en VERDIEPING. Beide opleidingen kenmerken zich door een sterke vertaling van theorie naar praktijk, inhoudelijke actualiteit en een persoonlijke aanpak. Daarnaast is er de mogelijkheid om verschillende aanvullende trainingen te volgen.

De BASIS opleiding is voor de startende ambtelijk secretaris. De nadruk ligt op de rol, positie en taken van de cliëntenraad en de ambtelijk secretaris. Natuurlijk is er ruime aandacht voor de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018.

Met de opleiding VERDIEPING ontwikkelt de ambtelijk secretaris zijn cliëntenraadskennis op beleidsniveau. Er wordt ruime aandacht besteed aan actuele onderwerpen en ontwikkeling van (persoonlijke) adviesvaardigheden.

Meer informatie over de samenwerking tussen LSR en AS-opleidingen

Over AS-opleidingen

AS-opleidingen is een initiatief van OR-ondersteuning, intermediair en uitzendbureau voor medezeggenschapsspecialisten. OR-ondersteuning heeft sinds de oprichting in 2004 grote deskundigheid opgebouwd op het gebied van ambtelijk secretarissen. Wij werken voor en met ambtelijk secretarissen. Voor meer informatie over AS-opleidingen.

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief