Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 15/11/2021
13:30 - 17:00

Categorieën


Om goed advies te kunnen geven heeft de cliëntenraad informatie nodig. Dat betekent soms een worsteling door beleidsstukken. Met meer gemak de kern van de zaak uit een beleidsstuk halen en zelfs ontdekken wat er niet in staat? Dan is deze training iets voor u.

De cliëntenraad heeft invloed op het beleid van de organisatie door het gevraagd en ongevraagd geven van advies of instemming. Voor het geven van goede adviezen is heldere informatie van groot belang. Informatie over de advies- of instemmingsvraag staat vaak in een bijgevoegd beleidsstuk. Maar hoe lees je zo’n beleidsstuk?

Begrijpend lezen van een beleidsstuk is voor veel mensen lastig. Waar komt een voorgestelde wijziging vandaan? Wat verwacht de organisatie dat de wijziging moet opleveren? Welke kansen en bedreigingen zijn er? En hoe lees je wat de gevolgen voor cliënten zijn?

Het LSR organiseert de training ‘Effectief lezen van beleid’ samen met Hemmo Hemmes van Topstukken. Topstukken heeft veel ervaring met het werken vanuit de lezer van het beleid. Wat heeft de lezer nodig om een goed advies te geven vanuit cliëntenperspectief?

De training volgt u samen met leden van andere cliëntenraden.

Onderdelen

De training is gericht op het effectief lezen van beleidsstukken. Dit doen we door actief aan de slag te gaan met voorbeelden uit de praktijk, desgewenst uit uw eigen praktijk. Na een introductie over beleid krijgt u:

 • Een uitleg over het Focusmodel®. Met het Focusmodel® heeft u een eenvoudig en krachtig hulpmiddel in handen om naar een beleidsstuk te kijken. U ontdekt, aan de hand van het model, de structuur van een beleidsstuk en u ziet wat er ontbreekt.
 • Daarna ordenen we zelf een beleidsstuk en bouwen we een doelenboom. Aan de hand van een doelenboom oefent u met vooraf na te denken over het doel van (wijziging van) beleid.
 • Bovendien krijgt u enkele algemene handvatten om effectief te lezen en zelf voorstellen voor beleid te maken.

De training is geen cursus snellezen, wel is het een training in beter lezen. Met als doel om, in wisselwerking met de schrijvers, te komen tot betere kwaliteit van toekomstige beleidsstukken. De rode draad door de training heen is het uitwisselen van ervaringen, het vergelijken van praktijkvoorbeelden en het oefenen met lezen.

Na deelname

 • Ziet u sneller de hoofdlijnen en de kern van het verhaal in een beleidsstuk.
 • Ontdekt u eenvoudig welke informatie u mist in een beleidsstuk, zodat u gericht vragen kunt stellen over de benodigde extra informatie.
 • Kunt u niet alleen uw inhoudelijk advies onderbouwen, maar ook uw mening geven over de kwaliteit van het beleidsstuk.
 • Heeft u geoefend met het opstellen van een doelenboom, zodat u de kwaliteit van bijvoorbeeld uw eigen jaarplan kunt verbeteren.

Vragen aan Hemmo Hemmes

Hoe lukt het een cliëntenraad om met weinig tijd toch een beleidsstuk te lezen?

Door het effectief lezen wordt het lezen van beleid leuker en makkelijker. De training laat zien dat beleid niet bijt en door de aangereikte handvatten kun je de taken onderling in de cliëntenraad beter verdelen. Niet iedereen hoeft namelijk alles te lezen. Maar het lezen van beleidsstukken is wel een belangrijk onderdeel van het welslagen van de medezeggenschap.

Hoe gaat een cliëntenraad om met ingewikkelde beleidsstukken?

Een goed beleidsstuk zit eigenlijk heel eenvoudig in elkaar. Na de training weet je de kern van het beleid in een beleidsstuk te vinden, ook als het beleidsstuk niet zo goed in elkaar steekt. Waar gaat het eigenlijk over en wat mis je? Je leert en ontdekt waarover je nog vragen kunt stellen aan je overlegpartner en wanneer het nodig is om aan je overlegpartner een beter stuk te vragen. De training helpt ook om in de toekomst geen ingewikkelde stukken meer te ontvangen. Je leert aan de schrijvers te laten weten wat je nodig hebt om voorgestelde beleidswijzigingen voortaan goed te overzien.

Cursisten over de training

 • ‘Mooi hoe alles in een context bij elkaar werd gezet, ook handig om privé te gebruiken’
 • ‘Ik ben gek op ezelsbruggetjes en die kregen we’
 • ‘Handig hoe we met behulp van een ‘doelenboom’ een lastig beleidsstuk leerden doorgronden’
 • ‘Fantastisch Hemmo’s aanpak om snel inzicht te krijgen in stukken’  

Bedoeld voor

Cliëntenraadsleden uit de curatieve sector, ggz en vertegenwoordigers gehandicaptensector

Datum en tijd

Maandag 15 november 2021 van 13.30 uur tot 17.00 uur

Locatie

De definitieve locatie is vanwege de coronamaatregelen nog niet bekend.

Kosten

€ 195,– p.p. voor leden; € 390,– p.p. voor niet-leden

Aantal deelnemers

Als de coronamaatregelen vóór de datum van deze cursus zijn versoepeld dan wordt de cursus aangeboden op onze locatie in Utrecht en geldt het beleid dat door het RIVM is geadviseerd. Wij hanteren dan een maximum aantal deelnemers.
Mochten de maatregelen niet zijn versoepeld dan wordt de cursus online aangeboden en hanteren wij een maximum aantal van 12 deelnemers.

Aanmelden

U kunt zich tot 2 weken voor de cursus aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en routebeschrijving of een link naar de online bijeenkomst.

Voor vragen: secretariaat van het LSR via info@hetlsr.nl) of 030-293 76 64.

Delen op social media

Over de auteur