Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 12/04/2019
08:45 - 17:00

Locatie
Galgenwaard

Categorieën


Het LSR organiseert samen met de Guus Schrijvers Academie het congres De patiënt aan het roer in de zorg.

Hoe kan je de invloed en medezeggenschap van patiënten in de curatieve zorg versterken? Hoe verbeter je de besluitvorming in de spreekkamer? En wat voor gevolgen heeft de nieuwe Wmcz? Deze (en andere) vragen staan centraal op het congres ‘De patiënt aan het roer’ op 12 april 2019 in Utrecht. Er zijn plenaire voordrachten en een groot aantal themagerichte parallelsessies en workshops.

Congrespagina De patiënt aan het roer

Waarom dit congres?

De curatieve zorg dient de komende jaren antwoord te geven op de toenemende, veranderende en complexere vraag van patiënten. Patiëntenparticipatie is daarbij van groot belang. Maar zeggen dat je de patiënt centraal zet en het daadwerkelijk in praktijk brengen, zijn twee verschillende dingen. Er zijn tal van actuele ontwikkelingen, wet- en regelgeving en nieuwe inzichten die hierbij een rol spelen. Dit congres zet alle belangrijke zaken op een rijtje en geeft verdieping en inzicht in de verschillende aspecten rond (collectieve) inspraak en invloed van patiënten.

Onderwerpen

Tijdens het congres op 12 april 2019 worden o.a. de volgende vragen beantwoord:

 • Hoe is het anno 2019 gesteld met de patiëntenparticipatie in Nederland? Wat zijn nieuwe ontwikkelingen? Waar zitten de knelpunten? Hoe kan het beter? En vooral: waar liggen kansen en mogelijkheden om patiënten meer inspraak en invloed te geven?
 • Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)? Wat zijn de gevolgen van deze wet voor patiënten en curatieve zorginstellingen? Hoe kan deze wet geïmplementeerd worden?
 • Hoe kan Shared Decision Making (SDM) bijdragen aan een betere besluitvorming in de spreekkamer? Wat zijn de voor- en nadelen van SDM? Welke goede voorbeelden zijn er?
 • Hoe kunnen patiënten meer invloed krijgen op de zorgverzekeraars en de politiek?
 • Hoe ga je om met patiënten die onvoldoende vaardig zijn (ongeletterden, sommige mensen met een migratie-achtergrond, ouderen met minder cognitieve vaardigheden)?
 • Wat zijn de regels rond medezeggenschap voor hoofdbehandelaars?
 • Hoe ga je om met klachtrecht (de Wkkgz) bij ketenzorg?

Themagerichte parallelsessies en workshops

Naast de plenaire sprekers, zijn er drie rondes met parallelsessies en workshops. Per ronde kun je kiezen uit vier sessies rond de volgende thema’s:

 • Individuele belangenbehartiging
 • Collectieve belangenbehartiging
 • Zorgverzekeringen
 • Praktijkgerichte workshops

Kijk voor meer informatie op de Guus Schrijvers Academie.

Voor wie?

Leden cliëntenraden, patiëntenverenigingen, patiëntenorganisaties, zorgverleners, projectleiders, organisatieadviseurs, beleidsambtenaren, zorgverzekeraars, onderzoekers, vertegenwoordigers van brancheorganisaties en alle anderen die geïnteresseerd zijn in de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden rond patiëntenparticipatie.

Wanneer?

Vrijdag 12 april 2019

Waar?

Galgenwaard, Herculesplein 241 Utrecht.

Kosten?

295 euro (btw-vrij).
Leden cliëntenraden: 195 euro (btw-vrij).
Bij vijf deelnemers of meer geldt een speciaal tarief.

Aanmelden

Aanmelden kan via de congrespagina van de Guus Schrijvers Academie.

Delen op social media

Over de auteur