Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 09/04/2021
10:00 - 15:00

Categorieën


Van kille cijfers wordt niemand warm! Als cliëntenraad of vertegenwoordigersraad ligt uw focus op het behartigen van cliëntenbelangen. Daarvoor is enig inzicht nodig in het financiële reilen en zeilen van de organisatie. Door de coronacrisis is het nog meer van belang dat de cliëntenraad actief meedenkt en adviseert over financieel-strategische keuzes.

Dit voorjaar verschijnen de jaarresultaten over 2020. Waar in de jaarrekening ziet u de effecten van corona terug? Welke mogelijkheden heeft een zorgbestuurder om financiële tegenvallers op te vangen? Wat zijn mogelijke consequenties voor de begroting van 2022? U wilt de financiële stukken beter kunnen lezen en de juiste vragen stellen.

Zorgbestuurders staan voor een aantal urgente vraagstukken zoals personeelstekort, stijgende zorgkosten en digitale innovatie. Daarbij spelen ook macro-afspraken en verwachtingen vanuit zorgverzekeraars. U wilt deze macro-economische context kennen. Weten welke ontwikkelingen de keuzes van de bestuurder beïnvloeden. Zodat u met de cliëntenraad proactief in gesprek kan gaan met de bestuurder.

Artikel MEDEzeggenschap magazine: Postcorona uitdagingen voor de zorg

Om het verhaal achter de cijfers te ontdekken biedt het LSR u deze cursus aan.

Onderdelen van de cursus

De ervaren en enthousiaste trainers nemen u op hartstochtelijke wijze mee in het verhaal ‘achter de kille cijfers’ en sluiten aan bij uw vragen en voorbeelden. U gaat zelf aan de slag met de (meest recente) jaarrekening van uw organisatie. Aan bod komen:

  • Financiële basisbegrippen en actuele ontwikkelingen in de zorgfinanciering. Hoe verloopt het proces om tot een jaarrekening te komen; en waar liggen mogelijkheden voor de cliëntenraad?
  • Rol en bevoegdheden cliëntenraad bij financiën volgens de nieuwe Wmcz 2018.
  • Waar op letten bij de jaarrekening over 2020
  • Rekentool voor de ‘financiële graad meters’ van uw zorgorganisatie, zoals liquiditeit en solvabiliteit.
  • Strategische (postcorona) vraagstukken en de macro-economische context. Wat de cliëntenraad moet weten om goed te kunnen meepraten met strategische beslissingen en de cliëntenbelangen effectief onder de aandacht te brengen.

Voorbereiding

Financiële voorkennis is voor deze basistraining niet vereist. Wel vragen wij u de (meest recente) jaarrekening van uw organisatie bij de hand te hebben. Indien gewenst kunnen wij u daarbij van dienst zijn. Noteer ook al uw financiële vragen!

Na deze training

  • Kijkt u met andere ogen naar de jaarrekening; en bent u beter in staat om ontwikkelingen en de financiële thermometer van de zorgorganisatie te lezen.
  • Bent u op de hoogte van strategische vraagstukken in de zorg, en de macro-context van de zorgbestuurder.
  • Weet u hoe de cliëntenraad effectief kan meepraten en adviseren over strategische keuzes van de bestuurder.
  • Vertrekt u met actuele kennis en aandachtspunten voor de komende jaarrekening en begroting.

De trainers

Jan Gerben Verzijl is registercontroller en werkzaam in het domein van Finance & Control. Voorheen als adviseur bij CQT Zorg & Gezondheid en daarvoor werkte hij in drie verschillende ziekenhuizen, van bedrijfseconomisch medewerker tot waarnemend financieel manager. Naast advisering geeft Jan Gerben ‘in company’ trainingen aan de hand van specifieke vraagstukken. Jan Gerben is niet de typische-getallen-financial maar een betrokken en enthousiaste inhoudelijke expert die zijn publiek daarin goed weet mee te nemen.

 

 

Annemarie van Dijk is adviseur medezeggenschap bij het LSR met een brede interesse voor ontwikkelingen in de zorg. Naast de training ‘Achter de kille cijfers’ in samenwerking met Jan Gerben Verzijl, adviseert Annemarie zorgorganisaties over het inrichten van medezeggenschap en inspraak, en geeft trainingen aan cliëntenraden, vertegenwoordigersraden en management. Haar focus ligt daarbij op het goede gesprek en de meerwaarde van de cliëntenraad bij het inrichten van cliëntgerichte zorg.

 

Bedoeld voor

Leden cliëntenraden (curatieve zorg, eerstelijnszorg, ggz, langdurige zorg etc).

Datum en tijd

9 april 2021 van 10.00 uur tot 15.00 uur. De sessie vindt online plaats, met voldoende pauze tussendoor.

Locatie

De cursus wordt online aangeboden.

Kosten

€ 225,–  per persoon (ledentarief). Andere belangstellenden betalen € 450,– per persoon.

Aantal deelnemers

Max. 12 deelnemers.

Aanmelden

U kunt zich tot 2 weken voor de cursus aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en routebeschrijving of een link naar de online bijeenkomst.

Voor vragen: secretariaat van het LSR via info@hetlsr.nl of 030-293 76 64.

Delen op social media

Over de auteur