Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 09/04/2021
10:00 - 15:00

Categorieën


Van kille cijfers wordt niemand warm! Als cliëntenraad of vertegenwoordigersraad ligt uw focus op de belangen van cliënten. Om die goed te kunnen behartigen, wilt u inzicht in het financiële reilen en zeilen van de organisatie. U wilt de financiële stukken beter kunnen lezen en de juiste vragen stellen. Om het verhaal achter de cijfers te ontdekken biedt het LSR u deze eendaagse training aan, in samenwerking met Q-Academy.

Onderdelen van de training

  • Financiële basisbegrippen en actuele ontwikkelingen: we nemen de belangrijkste financiële begrippen door, en actuele ontwikkelingen in de zorgfinanciering zoals Wmo/Wlz en DBC/DOT. De ervaren en enthousiaste trainers nemen u op hartstochtelijke wijze mee in het verhaal ‘achter de kille cijfers’. We maken een virtueel tochtje door de 17e eeuw om het systeem van ‘dubbel boekhouden’ beter te begrijpen.
  • De financiële systematiek binnen de zorgorganisatie: Hoe verloopt het proces om tot een jaarrekening te komen; en waar liggen mogelijkheden voor de cliëntenraad? Naast de financiële verantwoording komen ook enkele financiële sturingsprocessen aan de orde, zoals de begroting, managementinformatie en de kost- en verkoopprijs-bepaling.
  • De jaarrekening als schatkamer: u duikt in de jaarrekening van de eigen zorgorganisatie. Wat staat waar? Hoe vinden we stille en geheime reserves en risicomonsters? Met een rekentool berekent u zelf de financiële kengetallen van de eigen organisatie en ontdekt hoe het staat met de liquiditeit, solvabiliteit en andere belangrijke graadmeters voor de financiële gezondheid van de organisatie.

Artikel MEDEzeggenschap magazine: Kritische rol cliëntenraad bij financiën zorginstelling

Voorbereiding

Financiële voorkennis is voor deze basistraining niet vereist. Wel vragen wij u de (meest recente) jaarrekening van uw organisatie en al uw financiële vragen mee te nemen.

Na deze training

  • Kijkt u met andere ogen naar de jaarrekening; en bent u beter in staat om ontwikkelingen en de financiële thermometer van de zorgorganisatie te lezen.
  • Bent u op de hoogte van strategische vraagstukken in zorgfinanciering; en weet u welke vragen u als cliëntenraad kunt aan de raad van bestuur of zorgdirecteur.
  • Vertrekt u met actuele kennis en aandachtspunten voor de komende jaarrekening en begroting.

(Vervolg)training

Wilt u zich verder verdiepen in zorgfinanciering, dan kunt u zich ook aanmelden voor de (vervolg)training Achter de kille cijfers 2 over zorgfinanciering en risicomanagement.

De trainers

Jan Gerben is registercontroller en sinds 2010 als adviseur werkzaam voor CQT Zorg & Gezondheid (Casemix, QConsult en QAcademy). Daarvoor werkte hij in drie verschillende ziekenhuizen, van bedrijfseconomisch medewerker tot waarnemend financieel manager. Naast advisering geeft Jan Gerben ‘in company’ trainingen aan de hand van specifieke vraagstukken. Jan Gerben is niet de typische-getallen-financial maar een betrokken en enthousiaste inhoudelijke expert die zijn publiek daarin goed weet mee te nemen.

 

 

Lisanne Stijl is afgestudeerd als fysiotherapeute en behaalde vervolgens haar master in de Gezondheidswetenschappen. Sinds 2015 is zij werkzaam bij CQT Zorg & Gezondheid (Casemix, QConsult en QAcademy) waar zij zich bezighoudt met projecten op het gebied van zorgregistratie, bekostiging en Planning & Control. Haar focus ligt op het inrichten, optimaliseren en verbeteren van deze processen in zowel ziekenhuizen als langdurige zorg instellingen. Naast haar rol als adviseur geeft Lisanne met veel enthousiasme zowel open trainingen over bovenstaande onderwerpen en ‘in company’-trainingen aan de hand van specifieke vraagstukken.

 

Bedoeld voor

Cliëntenraadsleden uit de curatieve sector, ggz en vertegenwoordigers gehandicaptensector

Datum en tijd

9 april 2021 van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Locatie

De definitieve locatie is vanwege de coronamaatregelen nog niet bekend.
De cursus wordt of online aangeboden of op het kantoor van LSR, Australiëlaan 11 A (3e etage), 3526 AB Utrecht.

Kosten

€ 325,– p.p. voor leden; € 650,– p.p. voor niet-leden

Aantal deelnemers

Als de coronamaatregelen vóór de datum van deze cursus zijn versoepeld dan wordt de cursus aangeboden op onze locatie in Utrecht en geldt het beleid dat door het RIVM is geadviseerd. Wij hanteren dan een maximum aantal deelnemers.
Mochten de maatregelen niet zijn versoepeld dan wordt de cursus online aangeboden en hanteren wij een maximum aantal van 12 deelnemers.

U volgt de training (deels) gezamenlijk met leden van cliëntenraden in de cure (ziekenhuizen, revalidatie, ggz).

Aanmelden

U kunt zich tot 2 weken voor de cursus aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en routebeschrijving of een link naar de online bijeenkomst.

Voor vragen: secretariaat van het LSR via info@hetlsr.nl of 030-293 76 64.

Delen op social media

Over de auteur