Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 12/11/2021
10:00 - 16:00

Categorieën


Zorgfinanciering & risicomanagement

U bent lid van een cliëntenraad of vertegenwoordigersraad en bekend met de basisbegrippen van financiën. Toch is het lastig om zicht te krijgen op de externe bekostiging en de interne bedrijfsvoering van de zorgorganisatie. Welke invloed hebben afspraken met zorgverzekeraars? Welke financiële verplichtingen en risico’s gaat de organisatie aan, en wat kan de rol van de cliëntenraad zijn? U wilt de belangen van cliënten behartigen en een sparringpartner zijn voor de bestuurder. U heeft kortom behoefte aan verdieping over de zorgfinanciering en risicomanagement. In samenwerking met Q-Academy biedt het LSR u deze eendaagse (vervolg)training.

Onderdelen van de training

  • Planning & control Wat is de relatie met de beleidscyclus, en hoe stuurt de organisatie eigenlijk? Welke actuele (macro)ontwikkelingen in de zorgfinanciering spelen een rol?
  • Contractering zorgverzekeraars: Welke verschillende vormen van contractering met zorgverzekeraars zijn er, en welke mogelijke financiële consequenties hebben deze? Wat is de relatie tussen schadelast, omzet en resultaat? Hoe stuurt de organisatie binnen deze contracten, en hoe is een effectieve contractmonitoring ingericht?
  • Risicomanagement en de rol van de cliëntenraad: Wat is de essentie van risicomanagement en wat zien we in de praktijk? Waar let u op als u kijkt naar een business case voor grote investeringen zoals de aanschaf en implementatie van een nieuw elektronisch patiëntendossier, renovatie van vastgoed of nieuwbouw? We nemen het faillissement van Meavita als casus. De onderliggende weeffouten bij Meavita komen veel vaker voor. Welke signalen waren al ver voor het faillissement zichtbaar en welke lessen kunnen we hieruit trekken? De casus van Meavita loopt als een rode draad door de trainingsdag, en u gaat hiermee actief aan de slag.

Na deze training

  • Heeft u handvatten om externe afspraken van bijvoorbeeld zorgverzekeraars te verbinden met interne sturing en beslissingen.
  • Weet u hoe u zicht kunt krijgen op grote investeringen en mogelijke financiële risico’s van de zorgorganisatie. U kent de mogelijkheden en bevoegdheden van de cliëntenraad om hier vroegtijdig op in te spelen.
  • En last but not least heeft u nieuwe input om voor de bestuurder die sparringpartner te zijn, die bij financieel-strategische beslissingen de belangen van cliënten goed voor het voetlicht weet te krijgen.

Voorkennis en voorbereiding

U kunt deze training bijwonen als vervolg op de basistraining Achter de kille cijfers 1. Heeft u al voldoende financiële basiskennis, dan kunt u zich ook alleen voor deze (vervolg)training aanmelden.

Als voorbereiding op de training vragen we iedere deelnemer het jaarverslag van de eigen organisatie te lezen en het Meavita rapport te lezen (deze ontvangt u van ons na aanmelding).

Trainers

 

 

 

 

 

Jan Gerben is registercontroller en sinds 2010 als adviseur werkzaam voor CQT Zorg & Gezondheid (Casemix, QConsult en QAcademy). Daarvoor werkte hij in drie verschillende ziekenhuizen, van bedrijfseconomisch medewerker tot waarnemend financieel manager. Naast advisering geeft Jan Gerben ‘in company’ trainingen aan de hand van specifieke vraagstukken. Jan Gerben is niet de typische-getallen-financial maar een betrokken en enthousiaste inhoudelijke expert die zijn publiek daarin goed weet mee te nemen.

 

Annemarie van Dijk is adviseur medezeggenschap bij het LSR met een brede interesse voor ontwikkelingen in de zorg. Naast de training ‘Achter de kille cijfers’ in samenwerking met Jan Gerben Verzijl, adviseert Annemarie zorgorganisaties over het inrichten van medezeggenschap en inspraak, en geeft trainingen aan cliëntenraden, vertegenwoordigersraden en management. Haar focus ligt daarbij op het goede gesprek en de meerwaarde van de cliëntenraad bij het inrichten van cliëntgerichte zorg.

 

Bedoeld voor

Leden cliëntenraden en vertegenwoordigersraden, langdurige zorg/Wmo.

Datum en tijd

Vrijdag 12 november 2021 van 10.00 uur tot 16.00 uur

Locatie

De definitieve locatie is vanwege de coronamaatregelen nog niet bekend.
De cursus wordt of online aangeboden of op het kantoor van LSR, Australiëlaan 11 A (3e etage), 3526 AB Utrecht.

Kosten

€ 325,– p.p. voor leden; € 650,– p.p. voor niet-leden

Aantal deelnemers

Als de coronamaatregelen vóór de datum van deze cursus zijn versoepeld dan wordt de cursus aangeboden op onze Locatie in Utrecht en geldt het beleid dat door het RIVM is geadviseerd. Wij hanteren dan een maximum aantal deelnemers.
Mochten de maatregelen niet zijn versoepeld dan wordt de cursus online aangeboden en hanteren wij een maximum aantal van 12 deelnemers.

Aanmelden

U kunt zich tot 2 weken voor de cursus aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en routebeschrijving.

Voor vragen: secretariaat van het LSR via info@hetlsr.nl of 030-293 76 64.

Delen op social media

Over de auteur