Het LSR

Sterk in medezeggenschap

    • Contrast
    • Layout
    • Tekstgrootte
EMB-instrument LSR toegevoegd aan Waaier cliëntervaringsinstrumenten VGN

Mensen met een ernstig meervoudige beperking een ‘stem’ geven. Dat is het doel van het CoK EMB-instrument van het LSR. Het instrument is toegevoegd aan de VGN-waaier. Het LSR biedt daarmee een geaccrediteerd cliëntervaringsinstrument voor zorgorganisaties.

Mensen met een ernstige meervoudige beperking kunnen zelf niet woordelijk spreken over hun kwaliteit van bestaan. Zij kunnen hun ervaringen wel ‘delen’. Hiervoor zijn zij sterk afhankelijk van mensen met een langdurige persoonlijke of professionele relatie met de cliënt.

Het CoK EMB-instrument van het LSR brengt de ervaring van cliënten in kaart door middel van observatie en de dialoog tussen begeleiders en naaste (ouder/mentor) van de cliënt. Zo ontstaat een beeld van hoe deze cliënten hun kwaliteit van bestaan en zorg ervaren.

Het cliëntervaringsinstrument stimuleert begeleiders en naasten van de EMB-cliënt tot ‘even anders kijken’ naar de cliënt en de zorg die hij krijgt. Wat ervaart de cliënt als prettig? Waar merk je dat aan? Hoe kan hij invloed hebben? Welke wensen heeft hij? Hierdoor stimuleert CoK EMB ook de dialoog tussen begeleider en naaste van de cliënt.

De uitkomsten dragen bij aan kwaliteitsverbetering zowel op individueel niveau als op locatieniveau en organisatieniveau en geven een impuls aan de zorg voor cliënten met EMB.

Kwaliteit van de waaierinstrumenten

Om de kwaliteit hoog te houden worden, in opdracht van de VGN, cliëntervaringsinstrumenten beoordeeld op basis van vastgestelde criteria door een onafhankelijke Commissie van Deskundigen. Uitsluitend instrumenten die deze commissie toelaat, kunnen door de zorgorganisatie worden gebruikt als onderdeel van het landelijk kwaliteitskader.

We zijn dan ook enorm trots dat het CoK EMB-instrument is toegevoegd aan de VGN-waaier van cliëntervaringsinstrumenten Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Het LSR biedt daarmee een geaccrediteerd waaierinstrument waarmee u als zorgorganisatie ook de stem van mensen met een ernstig meervoudige beperking kunt laten spreken. Het komende jaar werkt LSR met zorgorganisaties aan de verdere ontwikkeling van het instrument met als doel de inhoudelijke basis, validiteit en betrouwbaarheid te verstevigen.

CoK EMB los of als CoK pakket

CoK EMB is als los instrument of als totaal CoK pakket in te zetten en sluit aan op het bestaande CoK waaierinstrument van het LSR. Het voordeel hiervan voor uw zorginstelling is dat binnen een zelfde proces cliëntervaringen van verschillende doelgroepen kunnen worden gemeten.

Meer informatie

Meer informatie over CoK EMB-instrument leest u hier.

Wilt u weten hoe het CoK EMB-instrument in uw organisatie kan worden ingezet, neemt u dan contact met ons op via info@hetlsr.nl

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief