Het LSR

Sterk in medezeggenschap

ACoronacrisis: wat kan de cliëntenraad?

Handige informatie over corona (Covid-19)

Actuele informatie

De coronapandemie leidt tot veel vragen. Het is een crisistijd en veel wijkt af van het normale. Maar wat betekenen de maatregelen rond Covid-19 voor rechten van cliënten? En wat kan de cliëntenraad? Hieronder veelgestelde vragen én antwoorden naar aanleiding van vragen die het LSR krijgt van cliëntenraden. De vragen komen uit verschillende zorgsectoren.

Wat kan de cliëntenraad in tijden van corona-crisis?

In het algemeen geldt: wees pragmatisch. In deze tijden is acuut handelen nodig. Het is vooral zaak om mee te denken waar dat kan helpen, los van de rechten die de raad heeft.
Houd een vinger aan de pols over hoe het gaat en wat er gebeurt aan maatregelen vanwege het coronavirus. Bied aan dat de cliëntenraad wil meedenken waar het mogelijk is en geef aan hoe je bereikbaar bent. In deze tijden van een pandemie vanwege Covid-19 is acuut handelen nodig. Het is vooral zaak om mee te denken waar dat kan helpen, los van de rechten die de raad heeft.

Informatie

Als er ruimte voor is: de cliëntenraad heeft recht op informatie. De cliëntenraad kan vragen om op de hoogte gehouden te worden en informatie te krijgen. Ook kan hij vragen naar huidig of nieuw beleid rondom crisisinterventie, hygiëne, veiligheid of toelatingsbeleid. Maak afspraken over hoe de cliëntenraad geïnformeerd wordt. Maar vertraag geen besluitvormingsprocessen die acuut nodig zijn.

Ongevraagd adviseren

Valt de cliëntenraad dingen op, dan kan hij ongevraagd adviseren. Denk bijvoorbeeld aan de informatievoorziening over de corona-maatregelen aan mensen die geen digitale middelen hebben of aan de toegankelijkheid van de informatie over maatregelen die de zorginstelling neemt.

Instemmingsrecht

Verder heeft de raad instemmingsrecht over voorgenomen besluiten betreft kwaliteit van zorg, veiligheid, gezondheid/hygiëne,  en over voor cliënten geldende regelingen. Dit geldt ook voor beleid rondom toelating of beëindiging van de zorgverlening aan cliënten.

Registreren

Registreer keuzes die gemaakt worden of dingen die opvallen. Dat is handig bij een evaluatie en het maken van toekomstplannen.

Artikelen

MEDEzeggenschap magazine – curatieve sector

Dwalen door de mogelijkheden

Rol clientenraad crisistijd

Post corona uitdagingen

Revalidatiecentra in coronatijd

Aanpassen nieuwe werkelijkheid

Cliëntenraad tijdens corona

In de frontlinies: wat doen de cliëntenraden?

Samenspraak – gehandicaptenzorg

Klaar met corona

Leren van de corona-tijd

Voor een prikkie! Vaccineren tegen corona

Corona: Langzaam minder maatregelen –
maar het gewone leven is nog niet terug

Meedenken en meepraten over
de corona-maatregelen

Corona: wat betekent dat voor cliënten?

Handreikingen

Handreiking corona lokale cliëntenraden Langdurige zorg

Handreiking corona lokale cliëntenraden Langdurige zorg in eenvoudige taal

Veelgestelde vragen

 

Het LSR is benieuwd naar hoe uw organisatie omgaat met de corona-crisis en hoe de cliëntenraad betrokken wordt. We denken graag mee als dat nodig is, laat het ons weten, blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Laten weten hoe het bij u gaat of een vraag aan het LSR? Voor bijzondere of gewone vragen over medezeggenschap, neem contact op met het adviespunt.
adviespunt@hetlsr.nl of 030 – 299 00 04.Maatregelen LSR tijdens corona-crisis
Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief