Het LSR

Sterk in medezeggenschap

    • Contrast
    • Layout
    • Tekstgrootte
‘Cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang’ uitgelegd in stripverhaal

Cliëntenvertrouwenspersonen Wet zorg en dwang (CVP Wzd) helpen kwetsbare mensen die onvrijwillige zorg krijgen. Om op een aantrekkelijke manier uit te leggen wat een CVP Wzd doet, hebben vier CVP Wzd-aanbieders samen een stripverhaal gemaakt.

CVP’s Wzd helpen mensen met een verstandelijke beperking. Ook mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) kunnen van een CVP Wzd gebruik maken. Er zijn daarnaast een aantal aandoeningen met ‘gelijkgestelde aandoeningen’, waar dit ook voor geldt.

Aantrekkelijk uitgelegd

Hoe leg je goed uit wat een CVP Wzd kan doen? Een aantrekkelijke vertel-vorm is een stripverhaal. Daarom hebben de vier CVP Wzd-aanbieders Quasir, Zorgstem, Adviespunt Zorgbelang en LSR samen met Arjan van der Linden (drawingstories.nl) een stripverhaal ontwikkeld. Het stripverhaal legt uit wat een CVP Wzd voor een cliënt kan doen.

Twee versies van het stripverhaal

CVP Wzd Irma laat in twee stripverhalen zien hoe zij cliënten helpt, die het niet eens zijn met de zorg die ze krijgen. Eén verhaal is gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking en hun vertegenwoordigers. Het tweede verhaal is voor mensen met dementie of een gelijkgestelde aandoening en hun vertegenwoordigers.

De stripverhalen zijn ook informatief voor zorgmedewerkers. Hierdoor kunnen zij hun cliënten informatie geven over de CVP Wzd.

Het stripverhaal is gepubliceerd op de gezamenlijke website van de aanbieders CVP Wzd: clientenvertrouwenspersoonwzd.nl.  Het stripverhaal kan ook worden voorgelezen. Beide strips zijn ook als PDF te downloaden en mogen zo verder worden verspreid.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de vier CVP Wzd-aanbieders: clientenvertrouwenspersoonwzd.nl

Direct naar de strips: https://clientenvertrouwenspersoonwzd.drawingstories.nl/

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief