Het LSR

Sterk in medezeggenschap

    • Contrast
    • Layout
    • Tekstgrootte

Nog dit jaar komt een afzonderlijk wetsvoorstel medezeggenschap. Dat schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer in een gezamenlijke strategische agenda met het programma van VWS voor deze kabinetsperiode.

Het wetsvoorstel cliëntenrechten zorg zal in vijf onderdelen worden opgeknipt, aldus de plannen. Volgens de bewindslieden is gebleken dat de gekozen opzet van het wetsvoorstel cliëntenrechten zorg veel vragen oproept en weerstand ontmoet. Zij willen daarom nog deze kabinetsperiode de vijf belangrijkste onderwerpen uit het wetsvoorstel afzonderlijk een stap verder brengen. Dit zijn de onderwerpen klachten en geschillen, kwaliteit, goed bestuur en medezeggenschap en aanpassing van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst en Wet toelating zorginstellingen.

Planning

Een nota van wijziging met betrekking tot de regeling van klachten en geschillen en de wijziging van de Kwaliteitswet zorginstellingen wordt in april verwacht. Verder dit jaar volgen afzonderlijke wetsvoorstellen voor de onderwerpen goed bestuur en medezeggenschap. Later in de kabinetsperiode volgt een aanpassing van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst en aanpassing of vervanging van de Wet toelating zorginstellingen.

Wcz

Het wetsvoorstel cliëntenrecht zorg (Wcz) zou een aantal huidige wetten op het gebied van cliëntenrechten bundelen. Ook de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) zou hieronder gaan vallen. Het wetsvoorstel werd tot tweemaal toe controversieel verklaard bij de val van voorgaande kabinetten. Als het aan de bewindslieden ligt gaat het definitief van de baan.

Op donderdag 14 februari is een overleg met de Tweede Kamer over de agenda van VWS gepland.

Gezamenlijke agenda VWS

Planningsoverzicht

Delen op social media

Over de auteur

Mis geen update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief